rood ingekleurd moest gesloopt worden
klik op afbeelding voor vergroting
Op 4 mei 1942 werden de burgemeesters van de Noord-Hollandse kustgemeenten uitgenodigd om een bespreking bij te wonen in het provinciehuis te Haarlem. Dit om de betrokkenen in te lichten over de aanstaande ontruimingen. In oktober 1942 moesten verschillende ambtenaren een geheimhoudingsbrief ondertekenen. De strekking van die brief was, dat men druk bezig was te bepalen wie er uit Zandvoort geëvacueerd moesten worden en wie er mocht blijven. op 6 november 1942 werd met de gedwongen verhuizingen een begin gemaakt.op 14 november 1942 werd begonnen met de sloop van de huizen/hotels. Vele Zandvoorters verhuisden naar Haarlem en Heemstede en zelfs verder het land in, naar bijvoorbeeld Ruurlo en Winterswijk. Alles werd formeel afgehandeld, men kreeg en brief waar men zich diende te melden en wat men mee mocht nemen. De overige goederen zouden later opgestuurd worden. U begrijpt dat er van dat laatste niet veel terecht kwam. Veel goederen werden achtergehouden niet alleen goederen ook werden er veel huisraad en hout en glas gestolen zowel door de werklui die aan de Atlantikwall werkte maar ook door de soldaten die hier gelegerd waren zie de pdf file,s .onder deze foto,s.
pdf file lijst met namen die uit Zandvoort moesten verlaten klik hier Er was ook een aangepaste lijst met nieuwe adressen van gevacueerden klik hier
hier een groot aantal ontvangstbevestigingen van de goederen die afgegeven waren.klik hier
Het aantal inwoners
Het herstel der gemeente komt duidelijk tot uitdrukking in het aantal inwoners. Bedroeg dit op 5 Mei 1945 -1856, het steeg op 31 december 1945 tot 6957 en bedroeg op 31 december 1946 - 9179, op 31 december 1947- 9287, op 31 december 1948 -9627, op 31 december 1949 -10078, op 31 december 1950 -11046, op 31 december! 1951-11485 en op 31 december 1952- 11563.
politie raport
Op 29 December 1943 immers schreef de Korpschef aan de toenmalige Burgemeester van Zandvoort, zulks naar aanleiding
"Het is dit moot met leedwezen worden vermeld inderdaad "juist, dat verschillende leegstaande woningen in deze gemeente aan ernstige beschadiging onderhevig zijn. Vele van deze vernielingen doen denken aan een vandalisme, hetwelk hier vóór de evacuatie niet was waar te nemen. meerdere ruiten, deuren, ramen, tot zelfs muren toe, zijn vernield. Van het gebouw Ons Huis, staande aan het Dorpsplein alhier, welk gebouw in gebruik bij de Duitsche weermacht is aan de voorzijde de tuinomheining (muur) totaal vernield. Aan de Boulevard zijn de betonnen palen, welke dienen voor zeereep afsluiting, bij het wegnemen van de ijzeren buizen geheel vernield. nog buiten beschouwing gelaten hetgeen bij de sloping van de zeereep afrastering aan materiaal werd vernield, ontstond hierdoor een beeld van verwaarlozing , dat aanstekelijk werkte op de honderden (tot 1000 en meer ) arbeiders, die sinds maanden bij het slopen van woningen, alhier, waren te werk gesteld. Hot was onmogelijk om overal en te allen tijde politietoezicht te houden. "Diefstal door middel van braak of verbreking, vernieling "en baldadigheid kwamen regelmatig voor. Deze diefstallen beperkten zich niet uitsluitend tot meubilaire goederen schakelaars , deurknoppen en waterkranen (zelfs afvoerleidingen) werden ontvreemd. Tientallen verdachten zijn door de politie gearresteerd en werden later veroordeeld. talloze controles zijn door de politie gehouden op de weg op rij en voertuigen, bij spoor- en treinstation kortom overal waar meer enig zins gelegenheid bestond on dit euvel tegen te gaan. Hierbij zijn inwoners aangehouden, die overigens gunstig bekend stonden. tijdens hun verhoor kreeg men dikwijls de opmerking te horen: Iedereen steelt Hoofdzakelijk worden de daders gezocht onder de alhier te werk gestelde vreemde arbeiders. Allerlei bij de politie van de plaats hunner inwoning ongunstig bekende personen werden hier bij den bouw van bunkers en het slopen van woningen te werk gesteld. Het vervoer van ontvreemde goederen vond veelal plaats met vrachtauto's. In zoverre het hier particuliere auto's betrof viel dan tegen op te treden, doch wanneer het vervoer plaats vond met militaire voertuigen stond de politie machteloos.- Ten opzichte van de vernieling van ruiten kan worden vermeld, dat door de politie is geconstateerd dat arbeiders, werkzaam in het spergebied, die na afloop van hun werktijd per vrachtauto na huis terugkeerden, op de Zandvoortselaan in het voorbijrijden ruiten van leegstaande woningen net grindsteen vernielde. Eenmaal werd een dergelijke auto met arbeiders aangehouden, doch van de ongeveer 40 personen vrachtauto gezeten arbeiders ontkenden alle personen pertinent een vernieling te hebben schuldig gemaakt.
Bij de aan het station der Nederlandsche Spoorwegen gehouden controles, waarbij de arbeiders werden gefouilleerd is het meerdere voorgekomen, dat na afloop van de controles op- of in de nabijheid van hot Stationsplein "een aanzienlijke hoeveelheid lood, stenen schelpen, "emmers, teilen, enz. - deze voorwerpen hadden de arbeiders weggegooid om later op te halen.Ook de alhier gelegerde militairen maakte zich schuldig aan inbraak.
1943 Vele diefstallen uit onbewoonde percelen. Aanspoelen van lijken.
Aanhouding van vrouwen en minderjarige vrouwelijke personen, die van elders naar hier kwamen voor omgang met Indische soldaten
1944 Diefstallen van loodleidingen en sloten. Diefstallen door Georgische soldaten.
Diefstallen van varkens, geiten, aardappels, tabaks- bladeren, brandhout en radiotoestellen.
1945 Diefstallen, hoofdzakelijk van brandhout en levens- middelen.
foto,s genoodschap oud zandvoort .A.koper
Hier een pdf file over de wederopbouw van de Zandvoortselaan klik hier
Hotel en casino carlton werd ook in beslag genomen